Elemanlar HTML belgesinin her bir parçasını tanımlayan yapıdır. Mesela, h1 elemanı bir başlık, p elemanı bir paragraf oluşturur.
Her eleman 3 parçadan oluşur. Bunlar; başlangıç etiketi, içerik ve bitiş etiketleridir.
Etiketler küçüktür ve büyüktür işaretleri arasında tanımlanır. Bitiş etiketi, başlangıç etiketi ile aynıdır. Fakat komutun bitişini ifade eden ters bölü(/) işareti ile beraber kullanılır.
Eleman kavramı ile kullanılan elemanın adı ifade edilirken, etiket kavramı ile o elemanın kullanımı ifade edilmektedir. Örneğin, paragraf elemanı olan p'nin, başlangıç etiketi <p>'dir. Bitiş etiketi </p>'dir.
HTML4 içerisinde eleman isimlerinde küçük, büyük harf önemsizdir. XHTML'de tüm elemanlar küçük harf olmalıdır. HTML5 ile beraber yine önemsizdir. Siz genelde küçük harf kullanmaya dikkat edin.
Bir eleman içerisinde başka elemanlar yer alabilir. Ama bir elemanı bitiş etiketi ile kapatırken önce içteki elemanları sonra dıştaki elemanları kapatmaya özen gösterin.
Örneğin;
<p><b>Koyu Yazı</p></b> - Hatalı <p><b>Koyu Yazı</b></p> - Doğru
Bazı elemanlarda başlangıç etiketi kullanılıp bitiş etiketi kullanılmayabilir. Örneğin liste elemanı olan li elemanında bitiş etiketi kullanmadan da listeler oluşturabilirsiniz.
Örnek
<ul> <li>İlk satır bitiş etiketi yok <li>İkinci satır, isteğe bağlı olarak bitiş etiketi var.</li> <li>Üçüncü satırda da bitiş etiketi yok </ul>
Bazı elemanlarda bitiş etiketi kullanılmamaktadır. Çünkü bu elemanlar metinsel bir içeriğe sahip değillerdir. Örneğin resim eklemek için kullanılan img elemanı ile satırbaşı yapmak için kullanılan br elemanlarında bitiş etiketi kullanılmaz.